top of page

HANKKEET

Lapin kehittäminen pohjautuu pohjoisiin olosuhteisiin, uusiutuvien luonnonvarojen kestävään käyttöön ja vähähiilisyyteen. Maakunnan tavoitteena on nousta bio- ja kiertotalouden edelläkävijäksi ja kasvattaa alan pk-yrittäjyyttä.

Silva-tiimi keskittyy maa- ja metsätalouden, luonnontuote- ja elintarvikealan sekä porotalouden kehittämiseen.

 

Tervetuloa tutustumaan käynnissä oleviin hankkeisiimme!

Kaikki sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@lapinamk.fi.

CLT-levyillä ratkaisuja raskaskoneiden kulkukelpoisuuden haasteisiin metsissä

CLTmetsä-hankkeessa pyritään kehittämään ratkaisu raskaskoneiden liikkuvuuden ongelmiin heikosti kantavissa olosuhteissa käyttäen ristiinliimattuja massiivipuulevyjä (CLT). 

Toiminta-aika: 1.11.2024-31.07.2027

Yhteyshenkilö: Ruut Mikkola

MEBIP – Metsäbiotalouden sivuvirtojen jatkojalostus korkeamman lisäarvon tuotteiksi

MEBIP-hankkeessa kehitetään prosessiratkaisuja korkeamman lisäarvon tuotteille, jotka nostavat puupohjaisen biojalostuksen yhteydessä muodostuvien sivuvirtojen, kuten kuoren, sahanpurun, oksien ja neulasten hyödyntämispotentiaalia.

Toiminta-aika: 1.11.2024-31.05.2026

Yhteyshenkilö: Jon Hietaniemi

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen pohjoisissa metsissä

Hankkeen päätavoitteena on kehittää uusia metsätuhojen torjuntatyökaluja ja riskienhallintamenetelmiä tukemaan ja turvaamaan metsäelinkeinoja Aurora-alueilla. Vähentämällä tuhoeläinten ja muiden haitallisten tekijöiden vaikutuksia sekä kehittämällä uusia menetelmiä parannetaan alueen taloutta ja elinvoimaisuutta.

Toiminta-aika: 1.3.2024-28.02.2027

Yhteyshenkilö: Ruut Mikkola

Porotilojen sopeutuminen ilmastonmuutokseen – ratkaisuja ruokintaongelmiin

Hankkeen tavoitteena on selvittää, aiheuttaako suuri väkirehuannos oletuksen mukaisesti matala-asteisen tulehdustilan porolle. Lisäksi tavoitteena on selvittää turvallinen, poron hyvinvointia tukeva väkirehutaso, jolla hapanpötsi ja sen liitännäisongelmat voidaan välttää. 

Toiminta-aika: 1.5.2025-31.10.2028

Yhteyshenkilö: Mari Ronkainen

Sarvet ja saparot kiertoon – kiertotalous käytäntöön poroteurastuksessa

Hankkeen tavoitteena on tukea porotalouden taloudellista ja ympäristöllistä kestävyyttä luomalla porotalouteen kiertoalouden tiekartta sekä kehittämällä kiertotaloustyökalut poroteurastamoille ja poronlihaleikkaamoille käytännön toimintojen tarkasteluun. 

Toiminta-aika: 1.5.2024-31.12.2026

Yhteyshenkilö: Niina Mattila

Tuottajasta moniosaaja – porontaljojen jalostamisen ja myynnin koulutushanke

Hankkeen tavoitteena on lisätä taljojen tuotantoon ja myyntiin yritysmäistä ja toimintaa jatkuvasti kehittävää otetta. Hanke pyrkii lisäämään moniportaisesti teurastamojen, paliskuntien sekä yksittäisten poronomistajien osaamista kaupankäyntiin ja taljojen mahdolliseen esikäsittelyyn ja jatkojalostamiseen.

Toiminta-aika: 1.8.2024-30.04.2026

Yhteyshenkilö: Mari Ronkainen

Vertaiskokemuksilla ja pienryhmillä uutta teknologiaa maatiloille

Kehittämishankkeen tavoitteena on edistää uuden teknologian, kuten digitaalisten järjestelmien ja työkalujen, sujuvaa käyttöönottoa ja tehokasta käyttöä maamme maatiloilla erityisesti alueellisissa pienryhmissä levitettävien kannustavien vertaiskokemusten avulla. 

Toiminta-aika: 1.1.2024-31.12.2025

Yhteyshenkilö: Tapio Pyörälä

Eväitä elämään – luonnollisesti Lapista

Hankkeen tavoitteena on lisätä elintarvike- ja luonnontuotealan yritysten välistä yhteistyötä ja yritysten valmiuksia hyödyntää tarjolla olevia verkostoja ja rahoituksia niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Lisäksi hankkeessa tiivistetään alueen hanketoimijoiden välistä yhteistyötä säännöllisten tapaamisten, tiedotuksen ja hankerekisterin avulla.

Toiminta-aika: 1.4.2024-28.02.2026

Yhteyshenkilö: Tapio Pyörälä

LisäarvoBAR – Biomateriaalien jalostusarvon nosto arktisella luonnontuotealalla

Hankkeessa kehitetään luonnontuotealan yritysten teknologiavalmiuksia raaka-aineiden täysimääräiseen hyödyntämiseen uutto- ja erotusprosessien avulla. Tutkimuksesta yritystyöpajojen kautta tuotepilotteihin etenevässä hankkeessa tavoitteena on, että yritykset tuottavat jatkossa uusia biotuotteita ja -prototyyppejä markkinoille.

Toiminta-aika: 1.9.2024-31.08.2027

Yhteyshenkilö: Reeta Sipola

Luonnonkasvien vertikaaliviljely pilotti

Hankkeen tarkoituksena on selvittää valittujen luonnonkasvien vertikaaliviljelyn onnistuminen ja monipuolistaa vertikaaliviljelyn viljelytapoja. 

Toiminta-aika: 1.4.2024-31.01.2026

Yhteyshenkilö: Juho Haveri-Heikkilä

EVECSA – Eurooppalaista huippuosaamista ilmastoviisaaseen maatalouteen

Hanke pyrkii mahdollistamaan ilmastoviisaiden toimintamallien käyttöönottoa Euroopan maataloussektorilla ammatillista koulutusta kehittämällä. Hankealueelle perustetaan kuusi ammatillisen huippuosaamisen keskusta (CoVe), jotka tukevat tulevia maatalouden ammattilaisia kestävän maatalouden toimintatapojen hyödyntämisessä. 

Toiminta-aika: 1.3.2024-29.02.2028

Yhteyshenkilö: Petri Muje

ClimateFood – ilmastoviisasta ruokaa rajat ylittävällä yhteistyöllä

ClimateFood-hanke pyrkii lisäämään ilmastoviisasta yritystoimintaa koko elintarvikkeiden tuotantoketjussa Pohjois-Suomen ja -Ruotsin alueella.

Toiminta-aika: 1.1.2023-31.12.2025

Yhteyshenkilö: Petri Muje

AGRARSENSE – Älykkäät digitaaliset komponentit ja järjestelmät tietopohjaiseen maa- ja metsätalouteen

AGRARSENSE kehittää huipputeknologioita tulevaisuuden maatalouden tarpeisiin. Hankkeessa pyritään ratkaisemaan maa- ja metsätalouteen liittyviä teknologisia haasteita sekä kehittämään ICT-infrastruktuuria ja elektroniikkalaitteistoja, jotka ovat keskeisiä tulevaisuuden liiketoiminta- ja talousnäkymien kannalta.

Toiminta-aika: 1.1.2023-31.12.2025

Yhteyshenkilö: Anne Saloniemi

Artesaaniruoka – AITO O ÄKTA

Hankkeen tavoitteena on lisätä kuluttajien, elintarvikealan yrittäjien ja yrittäjyyttä suunnittelevien tietoisuutta artesaaniruoasta sekä siihen liittyvistä mahdollisuuksista. Hanke edistää artesaaniruokayrittäjyyden kehittymistä ja lisää tietoa sertifioinnin mahdollisuuksista. 

Toiminta-aika: 1.8.2025-31.3.2027

Yhteyshenkilö: Henna Kukkonen

Lapin lähiliha – Lapissa tuotettu, Lapissa nautittu

Lapin lähiliha on paikallistason koulutushanke, joka tarjoaa toimivia ratkaisuja lappilaisen suoramyynnin kipukohtiin eri vaiheissa toiminnan kehittämistä oleville maatiloille. Hankkeen työpajoissa etsitään vaihtoehtoja erilaisille Lapin sisäisille alueellisille lähilihaketjuille, joilla varmistetaan toimitusvarmuus ja voidaan vastata alueelliseen kysyntään. 

Toiminta-aika: 1.8.2025-31.8.2027

Yhteyshenkilö: Kirsi Muuttoranta

Kuituhamppu käyttöön

Hanke tuottaa tietoa kuituhampun, ruokohelpin ja muiden vastaavien kasvien mahdollisuuksista turvetta korvaavina teollisuuden raaka-aineina. Hankkeessa selvitetään kuituhampun ja muiden orgaanisten sivuvirtojen soveltuvuutta muun muassa energiapellettien raaka-aineeksi, rakennuseristeeksi sekä kasvualustoiksi – tuotannon taloudellista kannattavuutta unohtamatta.

Toiminta-aika: 1.12.2023-28.02.2026

Yhteyshenkilö: Petri Muje

Pienet osaamiskokonaisuudet työelämän tueksi

Pinko-hankkeen webinaareissa ja työpajoissa valmennetaan ammattikorkeakoulujen henkilöstöä toteuttamaan pieniä osaamiskokonaisuuksia. Hankkeessa selvitetään pienten osaamiskokonaisuuksien työelämäyhteistyötä sekä mallinnetaan pienten osaamiskokonaisuuksien erilaisia tuottamistapoja, laadunhallintaa ja opintohallintoa.

Toiminta-aika: 1.2.2025-31.01.2027

Yhteyshenkilö: Reeta Sipola

GENGREEN – Kestävän naisyrittäjyyden kehittäminen

GENGREEN -hankkeen tavoitteena on tukea kestävän (nais)yrittäjyyden kehittämistä erityisesti pienissä ja keskisuurissa yrityksissä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, Lapissa, Norbottenissa, Tromssassa ja Finnmarkissa.

Toiminta-aika: 1.1.2024-31.12.2026

Yhteyshenkilö: Aija Hentilä

LapinAMKColorneg.png
  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube

© Lapin ammattikorkeakoulu 2025

bottom of page